Welcome Onboard!!

After such a long hiatus. Oh well, assalamualaikum all! This blog is missed!! 

When i'm blogging this post i've already  been working with PETRONAS for 2 months. All praises to Allah for the rezeki. Guess it's baby Haneen's rezeki after all.

So i reported duty as a Safety Risk Executive under HSE department of Malaysia Petroleum Management (MPM, formely known as PMU) on 16th October 2014.  

I'm currently based at Tower 2, KL Twin Towers. Who knows i could finally step into this place as someone who serve the nation (hamboi ayat macam tentera di perbatasan je). Well sometimes you don't know you have a dream until that dream comes true. 

I already attended the PETRONAS Induction Programme for Executives (PIPE) session at PETRONAS Leadeship Centre (PLC), Bangi from 3-12 November 2014 including Employee Performance Management (EPM) and HSE in Business (HSEiB). 

The induction was fun! I'm talking about my faci Mr. Ong (Dragon group rox!!!), the awesome people (my groupmates, roomie and old folks in Rumah Seri Kenangan), the fun games, superb facilities, abundance of food and the list goes on. 

But i missed my baby Haneen so much!!! I cried in my room missing her and le hubster during the first night without them. Luckily the room has a small fridge for me to store all the EBM for baby Haneen so that my husband can come every 2 days bringing Haneen along just to pick up the milk. Mind you Haneen at that time was just around 4 months! Pity her. Sobs. 

But let's admit that i miss PIPE137 a lot! Like a lotttt!!!

So here are some pictures to sum up everything! Let the pictures do the talking (save time haha). 


The first day at PETRONAS

My workstation. 

Induction at Bangi

CSR Support Team at Rumah Seri Kenangan

Professional Dragon Group!

Shopping the necessities for CSR programme at Mydin Putrajaya

Dragon Group during CSR Day at Rumah Seri Kenangan, Kajang

With the old folks at Rumah Seri Kenangan

Last day with Mr. Ong! Sobss

Last day of HSEiB

There was the first step. And every step after the first is progress. I believe i've steadily progressed for 4 years. From humble beginnings to a better present. Alhamdulillah. 

My journey in PETRONAS has just begun. I hope that i'll be able to learn more and contribute to the company's success. 

Wish me luck!! (^_^)


Welcome to Dunya my Baby Girl, Haneen Fareeha Binti Haslan! :')

Assalamualaikum wbt! ^_^

Alhamdulillah ya rabb! :')

Saya sudah selamat melahirkan seorang bayi perempuan secara normal seberat 3kg yang dinamakan Haneen Fareeha Binti Haslan (H & F Junior) pada 21 Jun 2014, pukul 3.24 petang di Hospital Pusrawi, Jalan Tun Razak Kuala Lumpur. 

"Haneen fresh from the oven"

Hari ni Haneen dah pun berusia 4 bulan, tali pusat Haneen tertanggal pada hari ke-9, mild jaundice nya dah completely goes away within a week without any treatment and her vaginal bleeding due to hormones being absorbed while still in the womb lasted only for one week. Syukur! 

Saya juga telah habis  berpantang. Adegan yang biasa kita lihat pada orang yang sedang berpantang - berbengkung, berurut (sakit ok!), jalan kepit-kepit, berstokin, berpilis di dahi dan tak boleh makan sebarangan (yang mana amatlah demotivating T_T). Tapi alhamdulillah luka bersalin sudah sembuh dan badan terasa semakin cergas setiap hari. Terima kasih encik suami sebab sudi apply paternity leave sampai 2 minggu semata-mata untuk jaga saya yang kurang berdaya. 

Hari ni saya nak bercerita kronologi dan pengalaman saya melahirkan Haneen sebelum kenangan tu semakin saya lupakan (haha). Mungkin sedikit sebanyak boleh dijadikan panduan pada mereka yang selalu tertanya-tanya macam mana agaknya situasi labour tu sendiri. 

Pregnancy check up terakhir sebelum saya bersalin menunjukkan berat baby dalam perut dijangkakan 3.1kg. Minggu ke-39 saya masih tak mengalami tanda-tanda nak bersalin. Ada la jugak rasa braxton hicks sana sini tapi tak regular dan tak build up in intensity. Dr. Asmah cakap dia boleh bagi masa lagi untuk baby duduk dalam perut walaupun baby yang bersaiz 3.1kg sudah agak besar untuk saya yang tinggi cuma 144cm ni. 

Tapi saya tak nak ambil risiko sebab kalau tak berjaya meneran baby yang besar ni, mesti akan kena caesar. Kalau boleh semua orang nak bersalin secara normal tak gitu? Sekurang-kurangnya kalau induce, ada kemungkinan boleh bersalin secara normal, walaupun cara ni boleh membawa kepada caesar jugak kalau tak berjalan seperti diharapkan. 

Jadi saya membuat kata putus untuk bersalin secara induce pada EDD iaitu 20 Jun 2014 kalau saya masih tak alami tanda bersalin. Seperti dijangka, pada EDD saya datang serah diri di Hospital Pusrawi pada pukul 9.30 pagi, bersamaan hari Jumaat. 

Pukul 10 pagi selepas selesai proses pendaftaran, saya terus dibawa masuk ke labour room bersama encik suami dan diberi persalinan hospital untuk ditukar. Masa tu perasaan memang bercampur baur -- takut, berdebar dan teruja. Sampaikan breakfast nasi lemak pun tak tertelan sebab rasa macam ada rama-rama dalam perut. Yela orang kata bersalin secara induce ni lebih sakit sebab contraction tak build up secara gradually. Tapi dalam berdebar tu sempat lagi bergambar dalam labour room (apakah?) haha..


Saya suka Hospital Pusrawi, nama pun pusat rawatan islam kan jadi dalam labour room pun disediakan doa-doa untuk memudahkan bersalin. 


Encik suami pun disediakan bacaan-bacaan dan doa untuk diamalkan bakal ayah. Bagus kan? 



Kemudian nurse datang untuk buat CTG dan check tekanan darah (the normal procedures) pada pukul 10.15 pagi. Katanya saya ada contraction yang kerap tapi tak kuat. 

Pukul 12 tengahari lunch pun sampai, disebabkan saya tak lalu makan pagi tadi, saya end up habiskan makanan tu haha. Dah la saya memang suka makan sup ayam, bak kata encik suami, "Orang Kelantan memang suka makan sup eh?" Haha.



Encik suami tinggalkan saya bersendirian selepas tu sebab nak pergi solat Jumaat pada pukul 12.30 tengahari. Kemudian nurse pun datang untuk check heart beat baby sekali lagi. Dalam duk bosan menunggu tu sempat lagi main iphone dan tab, thanks to the free wifi haha. 

Tepat pukul 1.45 petang selepas saya solat zuhur, solat sunat dan baca surah Maryam, Dr. Asmah pun masuk ke labour room dan check bukaan saya. Ok zero bukaan! Haha.. Sakit ok kena seluk, rasa macam hampir tertendang Dr. Asmah. Dia cakap kalau nak kurangkan sakit atau ketidak selesaan, legakan otot peha dan tarik nafas masa dia seluk. Erk.

Kemudian dia masukkan sebiji pil ke dalam Miss V, Prostin namanya untuk induce. Nurse pulak alaskan pad di bawah punggung saya. Saya tak dibenarkan turun dari katil selama sejam sebab nanti Prostin yang dah cair boleh leak. Sepanjang petang tu nurse datang tanya khabar tapi saya cuma rasa senggugut yang manja-manja je. Masih boleh bergelak ketawa dan bersembang dengan encik suami. 

Pukul 7.30 malam Dr. Asmah datang jenguk saya dan suruh saya mandi dan solat Maghrib sebab dia nak induce dengan Prostin buat kali kedua. Jadi proses yang sama berulang lagi, kena seluk dan sakit! Masa tu bukaan baru 1cm. Haih alamatnya lama lagi la berkampung dalam labour room (mengeluh).

Malam tu saya dah mula rasa contraction yang makin kuat. Setiap kali contraction datang, saya akan lakukan teknik pernafasan ala-ala hypnobirthing. Ia amat membantu sebenarnya, sedikit sebanyak melegakan kesakitan yang saya alami. Encik suami pun tak putus-putus bimbing saya untuk terus ingat Allah dan berzikir tiap kali contraction datang. 

Pukul 12 malam nurse datang jenguk saya dan tanya kalau-kalau saya nak ambil suntikan penahan sakit. Saya tanya, perlu ke? Nurse cakap ia tahan untuk 4 jam dan amat membantu untuk kurangkan kesakitan (walau tak sepenuhnya) supaya saya boleh berehat dan tidur. Memandangkan bukaan saya baru dalam 2.5cm, saya bersetuju untuk menerima suntikan. Saya perlukan tidur! Encik suami pun nampak letih temankan saya. 

Malam tu sejuk betul dalam labour room, sebab kesian tengok encik suami meringkuk kesejukan di kerusi tepi katil, saya ajak dia tidur di sebelah saya atas katil. Tapi dalam pukul 4-5 pagi, tiba-tiba saya tersedar sebab kesan ubat penahan sakit dah hilang dan contraction kembali terasa. 

Tak lama kemudian tiba-tiba rasa macam ada air ketuban mengalir panas-panas. Terkejut la encik suami yang tengah tidur kat sebelah hahaha. Saya terus tekan butang dan panggil nurse, gelabah katakan. Rupanya darah pun dah turut sama keluar mencurah-curah. Encik suami dah naik loya anak tekak dan terus berlari ke tandas dan muntah-muntah haha. Kesiannya, sori sayang!

Nurse suruh bangun dan bersihkan diri sebab subuh dah nak masuk. Dia suruh solat lepas tu nak periksa bukaan. Alhamdulillah dah 4cm! Tapi sakit contraction bertambah-tambah kuat sampai macam nak patah lengan encik suami saya genggam. 

Nurse tanya kalau-kalau saya nak ambil epidural sementara bukaan masih 4cm. Almaklumlah sakit sebab induce ni luar biasa sakitnya kan. Macam dah tak boleh tahan lagi! Sobs. Saya terus setuju dan tanya bila doktor bius nak datang suntik? Nurse cakap biar dia telefon doktor bius dulu sebab doktor tak bertugas pada waktu tu. 

Setiap setengah jam saya tekan butang dan panggil nurse cuma untuk tanya bila doktor bius nak sampai? Haha. Bersungguh je sebab rasa macam dah hujung nyawa rasa kesakitan tu. 

Akhirnya pukul 8.30 pagi doktor bius sampai ke labour room saya. Lepas diterangkan tentang procedure dan risiko epidural, saya pun tandatangan borang kebenaran untuk melalui proses suntikan epidural. Rasa macam sejuk-sejuk je dalam tulang belakang bila kena suntik tu, tapi tak sakit. 

Lepas doktor bius balik (memandangkan hari tu hari ahad), saya masih rasa sakit. Adakah epidural tak berkesan? Saya panggil nurse dan dia pun telefon doktor tu balik. Doktor tu suruh nurse naikkan dos epidural dan tak lama kemudian barulah saya rasa lega yang teramat sangat!!

Gynae saya, Dr. Asmah akhirnya sampai untuk buat rondaan pada pukul 9 pagi. Proses selukan berlaku lagi tapi kali ni tak rasa sakit langsung kena seluk haha. Thanks to happy-dural! Bukaan pada waktu tu dah 6cm! Alhamdulillah. Dr. Asmah jangkakan saya akan bersalin hari tu jugak.

Lepas sarapan, saya layari internet baca pasal proses meneran. Hamboih, rilek sangat menunggu bukaan penuh kan! Haha. Lama-kelamaan saya rasa macam lalok, mungkin sebab epidural. Saya rasa mengantuk dan cuma mahu rehat dan tidur. Bagus, boleh simpan tenaga bila sampai proses bersalin nanti kan. 

Saya kemudian tertidur kepenatan dek kerana tak mendapat tidur yang cukup malam semalam sebab menahan sakit contraction. Encik suami pun turut tidur sama, kesian dia penat jaga saya semalaman. Tak dapat katil pulak tu kan. *Sebak*

Pukul 3.30 petang Dr. Asmah datang untuk periksa bukaan, nampaknya jalan dah luas terbentang haha. Alhamdulillah. Dia dan nurse bidan pun bersiap sedia untuk proses kelahiran bayi saya. Masa tu macam tak percaya je dah nak kena teran. 

Kedua belah kaki saya diangkat ke sisi dan atas lalu diikat pada tempatnya. Katil tu pulak diubah suai menjadi separuh. Tak tahu la macam mana katil tu boleh transformasi haha.

Dr. Asmah pegang perut saya yang mengeras dan berkata, "Ok Farah, contraction dah datang. Bismillah. Awak boleh teran sekarang. Tarik nafas dalam-dalam dan teran sehabis boleh. Teran macam nak teran berak. Jangan angkat punggung nanti koyak banyak." 

Teran punya teran sampai rasa macam panas gila muka dan dahi berpeluh-peluh. Encik suami cakap muka saya hampir kebiruan kerana meneran. "Ok good Farah. Keep it up. Teran kuat lagi."

Encik suami dah berzikir-zikir kat sebelah telinga saya sambil bagi kata-kata semangat. Bila baby dah nak keluar, saya hela nafas panjang sambil henyak punggung kepenatan. Zupp!! Baby masuk balik argh. Tak larat dah masa tu. Teran-teran tapi tak rasa apa dari pinggang ke kaki sebab dah amik epidural. "Farah kenapa kemut? Teran teran!"

Lama-kelamaan setelah 15 minit proses meneran tapi tak berjaya, heart beat baby menurun. Dr. Asmah cakap, "Saya tolong ye?" 

Dia pun amik gunting dan zappp! Dia buat perineum incision untuk membolehkan vacuum dimasukkan. Tak sampai 5 minit teran dibantu oleh vacuum, kepala baby pun keluar. Tapi bahu dia sangkut pulak. Dr. Asmah dan nurse bidan pun berzikir-zikir dan berselawat semoga proses kelahiran baby saya dipermudahkan.

Alhamdulillah tepat pukul 3.24 petang, lahirlah seorang srikandi ke dunia ini. Saya terus menangis teresak-esak sebab terlalu gembira dan lega bayi kami selamat. Encik suami pun kelihatan mengesat air mata di sebalik kaca mata dia. 

Baby Haneen pun  dibersihkan dan diazankan lalu   diletakkan ke atas dada saya. Masa tu rasa hebatnya perasaan seorang ibu. Mashaallah. Kulit kami bersentuhan dan jari-jemarinya yang kecil menggenggam jari saya. Seolah tak percaya yang bayi dikendong selama 9 bulan dalam perut akhirnya berada dalam pelukan. Alhamdulillah! Puji-pujian bagi Allah! :')

Here's a picture of our baby Haneen. She turns 4 months old today! Time flies so fast! Ami & edy love you so much sayang!



Di Mana Kan Ku Cari Pengasuh??

Lusa usia kandungan dah masuk 37 minggu. Anytime je boleh bersalin orang kata, walaupun due date 20 jun. Teruja? Berdebar? Tak bersedia? Normal lah tu. Haha (cuba sembunyikan ketakutan). Tapi terbayang-bayang dah dalam fikiran perasaan merangkul anak sendiri dalam pelukan. Yang tu, mestilah indah kan. :')

Tapi dalam get ready nak bersalin ni, ada satu lagi perkara yang menganggu fikiran. Isu pengasuh! Haih..

Bulan 8 nanti lepas tempoh berpantang, dah kena serahkan baby kesayangan untuk dijaga atas tuntutan bekerja. Memanglah kalau ikutkan hati dan naluri keibuan, rasa macam nak berhenti kerja je dan jaga anak sendiri sampai at least umur setahun. Tapi nak buat macam mana, hidup kat KL ni tak dayalah kalau pasangan kita aje yang bekerja dan menampung keperluan keluarga. 

Nak dijadikan cerita, masa baru pulang dari kerja, encik suami ternampak iklan pengasuh di papan buletin apartmen kami. Terus dia suruh saya call dan buat temujanji dengan Kak Ina tu. Kami ingatkan Kak Ina tinggal di apartmen yang sama, rupanya dia tinggal di Kg. Laksamana, lebih kurang 10 min la jugak dari kawasan rumah kami. 

Sampai je di kawasan perumahan, saya dapati dia tinggal di rumah 2 tingkat, tapi menyewa di tingkat 2. Sanak saudara dia pun ramai yang menyewa di tingkat yang sama dan bersebelahan. Rumah dia agak lengang dan luas sebab tak banyak barang. 

Kak Ina ni bertudung, agak ramah dan berusia dalam 33 tahun. Dah lama dia jadi pengasuh dan suami dia banyak bekerja di luar kawasan. Kalau dia nak ke pasar, dia akan mintak tolong adik dia di sebelah rumah untuk tolong jaga budak-budak tu sekejap memandangkan adik dia pun ada pengalaman jadi pengasuh budak. Kadang-kadang, dia bawak jugak budak jagaan dia ke pasar, tapi dengan kebenaran parents la.

Ramai jugak toddlers yang dia jaga, paling besar umur dah nak masuk 5 tahun dan dia jaga budak tu sejak baby lagi. Pening la jugak sebab budak-budak tu berkejaran sana-sini. Agak runsing jadi saya tanya, "Akak letak baby kat mana? Ruang tengah ni ke?" "Oh tak la, baby akak letak dalam bilik. Budak-budak ni jarang masuk, dorang tak kacau baby jangan risau." 

Kak Ina ni dah biasa bagi breastmilk pada baby jadi tak susah la sampai nak kena educate dia tentang kepentingan breastmilk. Saya memang cadang nak exclusively breastfeed anak saya at least sampai 6 bulan. Saya cuma kena sediakan chilled ebm dan storage bag aje. Tapi saya rasa macam nak bekalkan dia bottle warmer sekali sebab Kak Ina suamkan susu guna rendaman air panas. Sebab ni first time jadi ibu, saya agak risau nutrisi ebm saya terhapus kalau tak kena suhu pemanasan. 

Kak Ina cakap dia takde masalah kalau kami terlambat datang pick up baby lepas kerja sebab dia dah biasa parents datang amik anak dorang pukul 8 malam. Walaupun takde additional charge, tapi kita kena la hulur-hulur sendiri pada pengasuh kan, supaya dia senang hati nak jaga anak kita elok-elok.

Selain daripada tu, kami cuma perlu sediakan tilam sendiri untuk anak kami. Yela, hygienic sikit kan. Kak Ina cas RM300 sebulan untuk baby bawah umur setahun. Bagi saya standard price la cumanya ada lagi pengasuh lain yang amik lebih murah, dalam RM250 je. 

So far saya ok je dengan Kak Ina ni cumanya lokasi rumah dia agak jauh dari apartment kami. Kalau nak pergi kerja, macam kena patah balik ke stesen KTM di kawasan rumah. Agak leceh di situ. Jadi kami KIV dulu.

Pengasuh kedua yang berpotensi pula kami jumpa iklannya di papan buletin yang sama beberapa hari selepas tu. Perasaan rasa berbunga sangat sebab dia cuma tinggal di tingkat 6 di apartment yang sama dengan kami. Laju-laju saya telefon dan tanya availability dia. 

Pengasuh ni namanya Kak Najmi dan baru nak start jaga budak memandangkan anak dia yang bongsu dah darjah 3. Saya utarakan niat saya nak ambil dia jadi pengasuh anak saya bulan 8 nanti. Kak Najmi cakap lambat lagi saya bersalin, nanti bila pantang dia suruh saya call balik. Rate yang dia kenakan pun sama dengan Kak Ina, RM300 sebulan. Yang menyedihkan, Kak Najmi nak jaga budak cepat, jadi first come first serve. Belum pun sempat saya jumpa dia, dia dah tak available. Sobs. 

Pengasuh yang ketiga kami jumpa ialah Kak Ely, yang tinggal di tingkat 1 apartment kami. Nak dijadikan cerita encik suami ada bertanyakan tentang pengasuh pada sorang abang yang mendukung anaknya di kedai runcit bawah apartment kami. Abang tu cakap pengasuh dia dah penuh kuota tapi kalau dia ada dengar-dengar pasal pengasuh yang available dia akan text suami saya. Jadi nombor telefon Kak Ely ni diberi oleh abang tu. Katanya ada budak perempuan berumur 9 tahun bagi nombor ibunya yang sedang mencari budak nak dijaga lepas raya nanti.

Saya dah buat temujanji dengan Kak Ely nak singgah rumah dia keesokan harinya.  Kak Ely cakap kalau nak datang nanti call semula kot-kot dia keluar. Kak Ely ni kerja shift sebagai cashier di Sogo, jadi cuma boleh jumpa dia pada hari dia cuti je. 

Esoknya lepas kerja saya call Kak Ely berkali-kali tapi tak diangkat sampai la pukul 9 malam. Saya cakap pada encik suami, "Kita try luck jela, mana tau dia ada kat rumah tapi telefon silent ke ape."

Kami siap bawak 2 slices kek Secret Recipe lagi sebab nak amik hati dia, dengan harapan dia ingat kami dan reserve kuota untuk jaga anak kami bulan 8 nanti. Tekan-tekan loceng dan bagi salam tapi tak disahut. Akhirnya pintu dibuka dan muncul la wajah Kak Ely yang mamai dan tak berhijab. 

"Oh Farah eh? Sori akak tertido dari petang tadi lagi, penat sebab baru balik jalan-jalan."

Kami masuk rumah dia dan hulur kek tersebut. Rumah dia agak sempit sebab banyak perabot major. Ternampak anak dara dia yang baru bangun tidur di sofa, terus meluru ke bilik.

Kak Ely ni dah berusia 45 tahun, kahwin pada umur 18 tahun. Tapi dia nampak agak muda untuk umurnya. Anak-anak dia dah besar. Yang paling dewasa berumur 25 tahun, dah kahwin, mempunyai anak dan tinggal di Felda di Perak. Yang paling kecil (darjah 3) pulak berlainan ayah. Suaminya sekarang agak pendiam dan kalau tak tidur di rumah, akan balik ke rumah maknya (agak tak faham di situ).

Tujuan Kak Ely nak berhenti kerja dan mahu jadi pengasuh sebab dia dah tak larat nak jadi cashier kat Sogo, dah 15 tahun katanya. Selain daripada harus berdiri lama, dia juga susah nak solat (???) Anak bongsu dia pun suruh Kak Ely berhenti kerja supaya dia boleh luangkan masa dengan maknya lepas habis waktu sekolah.

Encik suami tanya, "Takpe ke akak jaga baby ni? Dah lama akak tak jaga budak."
"Eh, boleh je. Anak-anak akak senang je nak jaga, bagi je susu formula campur nestum. Sihat, macam dalam gambar tu."

Anak dia yang darjah 3 tu obviously obese masa kecik, mana taknya umur 3 bulan dah bagi nestum. Bab susu formula tu pun saya tak berkenan. Kak Ely cakap dia cadang nak amik at least 3 budak. Rate untuk jaga budak pulak dia tak reti nak quote lagi, maybe sebab first time kan.

Tapi secara jujurnya saya dan encik suami agak kurang berkenan dengan Kak Ely ni. Walaupun dia ramah tapi background dia agak tak meyakinkan.

Jadi buat masa sekarang, kami cop Kak Ina dulu untuk jaga anak kami nanti. Kak Ina ni sangat menepati janji orangnya. Bila kawan encik suami singgah rumah dia sebab nak mintak jagakan anak dia, Kak Ina siap cakap, "Sori la, akak dah janji nak jaga anak Farah & Alan. Tapi adik akak boleh jaga kalau nak."

Tapi last-last kawan encik suami hantar anaknya ke taska aje, sebab dia tak yakin Kak Ina boleh jaga anak dia memandangkan ramai yang berada di bawah jagaannya. 

Kami suami isteri redha dan tawakkal aje. Tengah berkira-kira nak hantar ke taska juga kalau berkenan. Masih di peringkat survey. Tapi agak lega juga at least ada Kak Ina sebagai back up. Cuma agak tak adil jadikan dia back up kalau jumpa pengasuh lain yang lebih dekat. 

Hai la baby sayang, mummy dan daddy susah hati nak tinggalkan awak pada sebarangan orang. Yela, penat-penat kandungkan awak 9 bulan, mestilah nak yang terbaik untuk awak. 

:'(



36 Weeks Today!!

Pejam celik pejam celik, sedar sedar je dah kandungkan baby dalam perut ni 36 minggu! 9 bulan dah. Seminggu lagi masuk 37 minggu. Lepas tu? Expecting baby's arrival!! Can't wait! Semoga dipermudahkan. Amin! ;D


Oh, this is me at 36 weeks today. ^_^ Just by looking at my bump and my not-so-bloated face, some friends made a wild guess whether i'm expecting a baby boy or a baby girl. Haha funny though. So sorry but i promised my hubby not to reveal the gender yet. However, some close friends already aware of my baby's gender. Thanks to our mulut-tempayan-takleh-simpan-rahsia-lama-lama haha. 

Petua Mudah Bersalin

Salam! Hari ni saya nak berkongsi tentang tips untuk memudahkan proses bersalin yang saya baca di internet. Ada antara petua ni jugak datang dari gynae saya sendiri iaitu Dr. Asmah Yun (based di Hospital Pusrawi Jalan Tun Razak), yang dikongsi dalam blog bekas patient yang selamat bersalin. 

Bagus kan kalau kita tahu petua ni awal-awal? Sekurang-kurangnya boleh diamalkan sebelum masuk labour room dan buat kita lebih bersedia.

1. Amalkan bacaan Surah Maryam - bila dekat-dekat due date, kalau boleh jangan miss baca surah ni setiap hari. Semasa sampai dekat bahagian sujud tilawah, sujud sekali dan doa semoga diberi kemudahan untuk bersalin.

2. Selalu bersenam seperti berdiri, berjalan, kegels/pelvic floor exercise, pelvic tilt/angry cat exercise, squatting serta tailor/cobbler pose. Kalau si ibu banyak berdiri dan berjalan, ia akan mendorong bayi turun ke rahim dan membetulkan kedudukan dalam kandungan.

3. Jaga pemakanan, jangan makan organ dalaman dsb.

4. Amalkan doa mudah bersalin dan zikrullah.

5. Telan kapsul minyak kelapa dara sebagai minyak selusuh. Atau boleh minum air kelapa di akhir kehamilan.

6. Buat perineum massage menggunakan minyak semulajadi seperti kelapa dara untuk mengelakkan koyakan major sewaktu bersalin secara normal.

7. Elakkan terlalu berehat, rajin-rajin buat kerja rumah.

8. Pemakanan sunnah seperti kismis, kurma, minyak zaitun, buah tin, pati delima, badam, air zam-zam dsb.

9. Mandi air suam sebelum bersalin.

10. Pastikan tenaga mencukupi sebelum masuk ke labour room. Jangan lupa makan sebelum ke hospital. 

11. Jangan meneran sewaktu kontraksi. Tapi kawal diri dan hembus nafas secara perlahan-lahan dengan konsisten. Boleh gunakan teknik hypnobirthing.

12. Jangan angkat punggung sewaktu baring menggunakan kekuatan kaki dengan berpijak di atas katil hospital untuk elakkan otot tegang dan menyebabkan koyakan teruk pada faraj bila anak keluar.

13. Jangan lupa minta ampun pada suami, ibu bapa, keluarga serta sesiapa yang berada di samping kita.

14. Berbual dengan bayi dalam kandungan agar mudah melahirkan.

15. Bersama dengan suami lebih kerap di hujung kehamilan.

16. Baca ayat Quran semasa rasa sakit hendak bersalin seperti ayat Qursi. Paling mudah ucapkan Subhanallah berulang-ulang.

17. Cuba untuk buang air kecil dengan kerap kerana pundi kencing yang tidak penuh akan memudahkan kepala bayi keluar.

18. Minum air putih banyak-banyak.

19. Lakukan solat hajat semoga dipermudahkan proses kelahiran.



My Birth Plan

Bila dah sarat ni dah kena mula fikir pasal birth plan atau pelan kelahiran since due date dah tak jauh, dalam sebulan je lagi, OMG! Jadi, apa tu birth plan?
Birth plan ni macam dokumen yang terangkan pada medical team tentang kemahuan dan cara kita nak tangani kesakitan dan proses bersalin. Memanglah kita tak boleh kawal semua aspek dalam soal kelahiran. Malah kita perlu bersikap fleksibel kalau terjadi kes yang memerlukan birth team kita untuk melencong dari apa yang kita rancangkan. Tapi dokumen bertulis bagi kita ruang dan peluang untuk meluahkan kehendak kita. 
Saya dah baca contoh birth plan yang boleh didapati di internet dan sedikit sebanyak boleh saya simpulkan birth plan saya seperti berikut: 
KELAHIRAN
  • Saya mahu berjalan dan bergerak dengan bebas sebelum active labour. Jadi jika mengizinkan, fetal monitoring tidak dilakukan secara berterusan. 
  • Jika kelahiran perlu dipercepat, saya akan cuba teknik semulajadi seperti berjalan dan bukannya dengan cara memecahkan air ketuban atau dipasangkan Syntocinon/hormone drip. 
  • Saya mahu birthing partner (suami/mama) untuk temani saya dalam wad bersalin sewaktu kelahiran normal.
  • Saya akan putuskan sama ada saya perlukan ubat penahan sakit i.e. epidural, pethidine.
  • Saya akan teran bila saya rasa saya patut teran, melainkan keadaan berisiko maka saya akan terima arahan daripada medical team.
  • Saya menolak perineum incision/episiotomy.
  • Jika bayi saya harus dilahirkan secara c-section, saya mahu pembedahan dilakukan dalam keadaan saya sedar (badan separa bius).
SELEPAS KELAHIRAN
  • Saya mahu suami saya yang memotong tali pusat bayi kami.
  • Saya mahu merangkul bayi saya sejurus kelahiran.
  • Saya mahu bayi saya berada di sisi saya dalam wad selepas bersalin.
  • Saya merancang untuk exclusively breastfeed bayi saya sepanjang berada di hospital.
Jadi apa yang harus dibuat dengan birth plan ni? Tunjukkan pada gynae kita dan go through sama-sama masa temujanji antenatal, sebelum kandungan matang iaitu 37 minggu. 

Bila kita bincang dengan gynae, dia akan bagi peluang untuk kita bertanya dan menjelaskan pada kita apa yang akan berlaku semasa proses kelahiran. Malah bila mendengar tentang kehendak kita, gynae akan lebih mengenali dan memahami apa yang penting buat kita. 

Walaupun birth plan ni agak berguna, tapi kelahiran adalah satu yang tak diduga. Gynae mungkin akan sarankan sesuatu yang di luar kemahuan kita, tapi mungkin juga untuk kebaikan bersama. 

Tapi apa salahnya mencuba dan tegakkan kemahuan kita bila berpeluang, munasabah dan tak berisiko. =)




Pregnancy Check Up at Week 35 + Day 5

Salam! Tadi saya baru je balik dari pregnancy check up pada minggu yang ke-35 dan 5 hari. Alhamdulillah all in all saya dan baby sihat walafiat. ^_^

Berat saya dah mencecah 59.6kg, berbanding 59.3kg pada dua minggu lepas, naik 0.3kg. Surprisingly, baby pulak yang beratnya naik banyak daripada saya haha. Sebelum ni berat baby 2.1kg, hari ni berat baby mencecah 2.5~2.6kg, naik dalam 0.5kg dalam masa dua minggu! 

Kena kawal berat ni! Mungkin sebab saya banyak minum susu segar sejuk, Dutch Lady pulak tu. Dr. Asmah (my gynae) cakap susu Dutch Lady banyak kalori, tambah lagi minum sejuk-sejuk, baby senang naik berat. Kalau nak minum jugak, kena minum yang betul-betul fresh dari ladang, bukan processed milk. 

Oh kenapa kalau minum minuman sejuk/berais akan menambah berat baby? Sebab kedudukan rahim dekat dengan perut, bila perut sejuk sebab minuman tadi, baby akan turut merasa sejuk. Baby takde selimut tau, jadi badan dia akan develop lebih banyak lemak untuk kawal suhu badannya. Kalau si ibu dah ada tabiat suka minum air sejuk/ais, alamatnya baby cepat tembam, berat dan gemuk. Nanti nak beranak kan dah susah. Sori sayang! Mummy baru tau. Heheh! Janji tak buat lagi. (^_^;)

Btw, kepala baby dah engaged kat birth canal. Patut la rasa macam senak je kat bawah, macam ada bola yang stuck haha. Jalan sampai terkengkang akhir-akhir ni. Kepala baby rupanya. Alhamdulillah. 

Kalau dua minggu lepas, baby dah dalam kedudukan anterior (mengadap punggung saya), kali ni baby dah berubah posisi ke dalam keadaan lateral/mengiring dan berada di sebelah kanan perut saya. Jadi kali ni boleh la tengok muka baby sebab dia tak membelakangi perut saya. 



Tengok tu! Plump dan tembam kan haha. Tapi lengan dia block muka sendiri, kaki pulak mengerekot. Dah padat sangat agaknya dalam perut tu. As usual, kening dia mesti nak berkerut, tak tahu la apa yang difikirkannya. Masalah dunia kot. Haha.

Dr. Asmah cakap jangan risau, semua ok. Baby pun ada masa lagi untuk berubah ke posisi anterior semula. Dia nasihatkan saya supaya tidur mengiring ke kiri dan alas bantal di bawah perut kiri untuk encourage perubahan kedudukan baby.

Next check up Dr. Asmah dah nak start brief pasal proses kelahiran. Cuak ok! Tak sangka my due date is drawing near. 

Kemudian darah saya diambil untuk blood test, dalam 2 minggu lagi Dr. Asmah akan review keputusannya. 

How i wish my husband could accompany me just now. Rasa tak biasa sebab selalunya dia akan teman saya tiap kali ada pregnancy check up. Tapi sekarang dia ada training di Singapore selama seminggu. Sobs. Harap next check up dia boleh temankan, dah sarat ok masa tu! Sekarang pun dah rasa cukup berat. 

Mohon doakan yang terbaik! Amin.. :D


What to Pack in Your Hospital Bag for Labour

I'm currently 35 weeks + 4 days pregnant with my first child. Allah knows that I'm getting anxious about my due date drawing near. But i believe that being well prepared is one of the ways to help me reduce my baby-birthing anxiety. 

Packing the hospital bags was a positive experience and it gave me confidence and reassurance once completed. I recommend having everything ready to go when you're 8 months pregnant, since you could go into labour at any time in the weeks before your due date. 

A good time to start writing your list is around 7 months, at the beginning of the third trimester. This gives you plenty of time to buy, wash and pack the things you'll need.

An efficient way to organize your maternity bag is to pack separate bags for yourself, partner and baby, with a third small bag for the actual labour/childbirth stage. And oh! Some snacks and food to boost your energy before entering actual labour. Below are the bags that i've packed and labelled properly in order to prepare for the labour. 


Below are my checklists that might help you in preparing the hospital bags. These are just the guidance, you can adapt to your own individual needs as it's not necessarily to pack everything.








What to not bring: Jewellery. Don't forget to let your birthing partner keeps your jewellery for safety precaution.

If you've packed everything, you'll be fully equipped for the first days with your newborn baby. Many of the items on these checklists may also be obtained at the hospital. 

Remember it's not good having a hospital bag if it's not with you. So if you take any trips away load the bag in your car boot and ensure to always have your maternity records/notes with you as well. 

When you check into hospital for the birth, you can first leave the bigger bags in the car and only take your labour bag with you. After the birth your partner can bring the rest of the bags to your room/ward.

It's always best to be prepared! Good luck! ^_^



Baby Checklist

Semua bakal ibu ada cara mereka rekod sendiri senarai barang keperluan sempena menyambut ketibaan baby. Lebih-lebih for first time mummies. Banyak sangat barang yang kena sediakan, tu tak termasuk lagi dengan kemahuan (ops!) haha. 

So kat bawah ni saya bagi contoh cara saya rekodkan perbelanjaan untuk keperluan baby dan diri sendiri. Cara saya rekod ni agak detail sebab senang nak claim dengan hubby. Kadang-kadang hubby sibuk dan saya tend to beli barang baby secara online dulu guna duit saya, dan claim dengan hubby kemudian. 

Btw, barang baby yang dijual online selalunye lebih murah berbanding yang dijual di mall dan kedai barang baby. Jadi dear mum-to-be, please, survey survey dan survey! Kita tak nak overspend dan kalau boleh beli dengan harga yang lebih murah dan berpatutan, kenapa harus bayar lebih? Yes, i'm cheapskate like that haha. 










Amacam? Detail gila kan hehe. Saya lagi prefer guna Excel spreadsheet supaya senang nak totalkan semua perbelanjaan. Kadang-kadang tu teringin nak beli barang-barang branded dan comel walau tak perlu pun sebenarnya. Cuma kemahuan je. 

Yang highlight merah tu tak settle lagi atau boleh ditangguhkan lepas baby lahir mcm baby cot, baby sling, feeder. Tak perlu nak beli semua sekali harung. Certain barang nak mintak abah sponsor macam stroller hehe. Baby cot pun sebenarnya kakak ipar nak bagi pinjam yang dia punya sebab baby dia dah besar. Siap bole goyang-goyang dodoi lagi hehe. Tungku baby pulak Kak Dayah saya nak tolong DIY kan. Saya suka DIY sebenarnya tapi takde masa, mesin jahit pun takde. Serah pada yang pakar jela haha.

Tapi ada jugak certain barang yang saya lupa nak update dalam register ni. Macam hari tu sempat pergi ke Pureen warehouse sale, dapat beli baju baby sampai 80 pasang dalam harga RM200++ je. Saya tak rekodkan sebab ada antara baju tu dah selamat give away pada anak buah dan kawan-kawan yang baru dapat baby. Hehe. Memberi apa salahnya sebab dah murah kan. Sehelai seluar boleh dapat RM1, agak gila jugak la harganya. No wonder orang bertolak-tolakan. Mujur ada hero yang tolong kaup semua baju baby untuk saya sort. Tenkiu hubby! Hihi.

So macam nilah saya control perbelanjaan saya untuk sambut ketibaan baby. Harap membantu. Sharing is caring! ;D


Happy 1st Wedding Anniversary Sayang!

Where weddings end, marriages begin and ours continues to grow like a strong weed. 

In case I forget, thank you for walking into my life and forgetting to walk away. 

It's 17 May 2014! Happy 1st Wedding Anniversary dear husband! 

Setahun dah berlalu tapi rasa macam baru semalam pakai inai dan comotkan muka sendiri haha. Terima kasih untuk satu tahun yang menggembirakan bersama, and i'm still learning you. Saya doakan rumahtangga kita sentiasa dilimpahi rahmat dan kebahagiaan yang berpanjangan. Oleh itu mohon jadi suami saya hingga hujung nyawa! 

P/s: 'Hadiah' awak lambat sikit 'pop out'. Next month inshaallah. ;)

Gambar-gambar kat bawah ni capture masa our wedding anniversary celebration dinner di Victoria Station Jalan Ampang. Look how bloated my face is at 35 weeks. Haha. 








Body Shop products wedding anniversary gift from my husband. Kesian kat bini kot develop stretchmarks merata-rata masa pregnant our first baby nih haha. Tenkiu for the lovely and thoughtful gift sayang! 


Ucapan hubby kat my facebook wall. Taktau lah mana dia dapat rakaman akad nikah ni haha. Tapi kelakar ok masa tu. Cuak sangat! Malu-malu macam kucing. Haha. 


I love you dear husband! And always will! Oh Eby love you too! 








Copyright @ FLAVOR OF LIFE ♥ | Floral Day theme designed by SimplyWP | Bloggerized by GirlyBlogger