Persediaan Melancong ke Korea 2015: Korea Plaza, Coupon Booklet & T-Money Percuma

Assalamualaikum korang! I know, dah lama berteman sepi blog ni haha. Poof poof (tiup habuk). 

Nevermind, saya just nak bagitahu yang i've been planning a holiday trip to South Korea for months. Korea has always been on top of my bucket list. It has a mix of modern and traditional culture. 

Tu tak sebut lagi part minat lagu K-Pop dan drama Korea haha. Cuma bila usia dah menginjak 28 tahun ni, dah kurang la sikit part kipas-susah-mati tu. 

Tentatively me, hubby and lil Haneen who's now ~1.2 years old will be leaving for Korea in mid September 2015 by Air Asia X. Masa tu masih early autumn, so please expect daun-daun merah dan oren tak keluar lagi. Sad. Tersilap percaturan. 

Btw, kalau korang nak melancong ke Korea masa peak of autumn, sila pergi at least akhir bulan September to October ok? Now Farah, please please move on.

Have you ever heard of Korea Plaza? It's situated at the Ground Floor of Menara Hap Seng, Jalan P Ramlee, Kuala Lumpur. Korea Plaza ni menempatkan Korea Travel Organization (KTO) Kuala Lumpur office

Sekarang dorang tengah buat "Discover Korea Your Way" Giveaway Promotion For Malaysians who are planning to visit Korea this year starting from July to December 2015, KTO is offering their Coupon Booklet with great deals inside together with the Limited Edition Big Bang T-Money worth 8,000 Won! 

So apa tu T-Money? Kalau di Malaysia T-Money ni ala-ala Touch n' Go la. Sangat berguna di Korea, di mana kita boleh reload dan guna di mana-mana convenience stores and just swipe bila nak naik subway train, public bus, taxi dsb. 

T-Money dijual dalam pelbagai bentuk; kad, key chain and cell phone charms. 

Penggunaan T-Money ni lebih jimat daripada kita beli ticket each time nak naik public transport sebab ada discounted price. Jadi kenapa bayar lebih?

Tambah lagi, this T-Money worth 8000 won bersamaan RM24, inclusive of 3000 won credit (RM9). Boleh la cover 2 subway trips. Kalau redeem 2 T-Money; satu untuk diri sendiri dan satu lagi untuk spouse, tak ke dah jimat RM48 di situ. Berbaloi-baloi! 

Kalau tak habis pakai sebelum balik Malaysia pun kita boleh spend kat airport buat beli makanan or whatnot. 

So, macam mana nak dapatkan free T-Money from KTO ni? All you have to do is to answer the survey at their website and provide them with the particulars listed below to redeem: 

  1. The code generated after you have completed the survey form.
  2. A copy of your flight itinerary
  3. A copy of your new I/C together with your Kaki Korea member Username and your email address written on top of the document. For those who are not a member yet, kindly log on to www.visitkorea.com.my to register as this redemption is only applicable to Kaki Korea member ONLY.  

I did the survey last night before going to bed (semangat!). The survey was mainly about our trip to Korea i.e. which part of Korea we'll be going to, where do we stay, either at a hotel or guesthouse etc.

So hari ni pada waktu lunch, saya terus bergegas pergi ke Korea Plaza sebab nak redeem the T-Money and Coupon Booklet. Of course, all the documentations jangan lupa, nanti tak dapat free gifts tu pulak.

Let say dalam your flight itinerary ada the name of your spouse, he also must do the survey to get his own T-Money. But for the redemption process, one person can redeem for others as long as the documentation is complete. 

Btw, saya dapat T-Money dalaam bentuk cellphone charm! Hehe. Kalau tak silap, if this type of T-Money out of stock, KTO akan give away card-type T-Money bermotifkan makanan Korea pulak.

Korea Plaza on the other hand is an interesting and helpful place i must say. You can ask for Seoul map and Guide Book for you to refer to. They might come in handy when you're travelling to Korea. 

The rest macam booklets and pamphlets you can just take them from the rack. Juga ada buku panduan untuk Muslim yang melancong ke Korea. Yep, they're free of charge! Yeay! 

You can even try out their traditional clothing i.e. Hanbok for free. KTO also provides Korean food cooking class, K-Pop dance class and Korean language class for you to join. 

So nak tengok ke macam mana rupa dalam Korea Plaza tu? Let the pictures do all the talking.  ^_^
























P/s: Btw, i did ask them about the status of MERS currently. And they said it's under control now. Dengan nama Allah, kami bertawakal. Amin. 

Till then! Salam!



My Top Most Expensive Handbag

Hai sayang-sayang sekalian! 

Hari ni not in the mood to work sebab esok dah tahun baru! Selamat datang ke tahun 2015! (Gema -- gema -- gema)

Just so you know saya ni takde la high maintenance sangat kecuali bab penjagaan muka yang mana saya cuma guna Body Shop je. Yang tu je paling serasi dengan kulit muka saya (slap me now haha).

Tapi kalau bab berfesyen haruslah saya ni angkat bendera putih. Kegagalan epik tau tak haha. Saya ni kalau korang kenal bebetul sangatlah praktikal orangnya. 

Saya tak apply sangat apa yang in trend sekarang. Even tudung yang paling saya suka sarung ialah? Ialah? Bawal!!!! Haha. Pitam suami saya yang mendambakan isteri yang menjaga kesempurnaan. 

Sori sayang! Tapi saya tengah berusaha la ni membudayakan pemakaian shawl sehari-harian. Demi memuaskan hati encik suami. :P

Btw saya ni paling tak kisah kalau bab handbag. Saya boleh guna apa je brand handbag selagi tak fake. Saya sanggup guna beg Sembonia original daripada guna beg Coach tiruan. I'm just like that. 

Baru ni husband saya ditugaskan untuk outstation ke eropah selama 2 minggu, leaving my baby and me behind sobs. Tapi he promised me an expensive handbag to compensate his hiatus. Saya pun macam ok la, stay dengan baby Haneen alone how hard can it get can. After all she's my baby pun haha.


At first saya cuma aim Longchamp atau Michael Kors je. Ok don't mention LV, Chanel, Balenciaga or whatnot. Tu dah tak masuk dalam range saya. Menurut saya tak berbaloi habiskan banyak sangat duit untuk handbag yang saya akan end up dump macam-macam atau  buat basahan. 

Tapi suami jumpa satu leather handbag jenama Coach yang dia berkenan, which is this one.


Omg cantik kan!! But i fell in love with the red one. And so i chose the medium size handbag, red in colour. 


Mind you this is my top most expensive handbag i've ever had! (Kan saya dah cakap tadi saya ni kedekut haha). Thank you sayang! Encik suami pun belikan jugak wristlet Coach untuk saya. Ekstra kasih sayang katanya, aww.


So apa perasaan guna handbag paling mahal dalam hidup? 




Takde ape pun cuma rasa macam nak beli lagi haha. See how branded items can do to us! Brand addiction!

That feels. Oh that smell of leather. That stylish design. That detailing! *mencair bagai ais*

Ada semacam perasaan best bila pakai handbag mahal yang original. Like boosting self esteem gitu. Ok that sounds over the top. Haha. Yes Farah now you know that feel. 

Saya lalu berazam untuk kerja kuat-kuat dan akan reward diri sendiri dengan branded handbag at most once a year. Boleh tak macam ni eheh.

Ok tu je. Sekian daripada saya yang jakun. Maafkan keterujaan yang tak perlu. Rakyat marhaen je saya ni. :P *buat-buat sedeyyy*

Happy new year 2015!

P/s: Btw encik suami tak bagi guna handbag ni ke ofis, cuma boleh guna during weekend atau ada special event je (sebab dia yang hadiahkan dan dia nak beg ni tahan lama). 

A-hah! Ada peluang beli branded handbag lain untuk buat basahan. Haha. 



Happy 29th Birthday Dayah!

They say a sister is a different flower from the same garden - and the sun is shining on your side today. 

Happy 29th Birthday to my elder sis, Hidayah Jasmi!! 

One year older and one year wiser! :)


Copyright @ Disclosing Farah Justme | Floral Day theme designed by SimplyWP | Bloggerized by GirlyBlogger