6D5N Trip ke Korea Awal Musim Luruh 2015: Part 4 - Nami Island, Petite France, The Garden of Morning Calm

Salam readers dearies! Thanks for reading my Korea Trip:
So i'm writing again to share about my Day 2 in Korea pulak. To be exact, we spent the whole second day on the outskirts of Seoul -- Gapyeong!!

So what is there in Gapyeong that made us included this place in our itinerary?

Well, Gapyeong features the famous Nami Island, Petite France and Garden of Morning Calm! Awesome!

Sebenarnya ada lagi tempat menarik di Gapyeong macam Jade Garden Natural Arboretum, tapi kami pilih 3 yang paling popular (padahal ni ialah tempat pengggambaran K-Drama "Love Rain" kot!!) Lagipun nak cover semua tempat dalam sehari memang tak sempat. Yang 3 tempat ni pun ngam-ngam je. Haha.

Ok buat pengetahuan korang, 3 tempat menarik ni and some other tourist spots in Gapyeong are linked via the Gapyeong shuttle bus. Very convenient and you can cover at least 2 of these 3 locations within a day. Kalau kita plan our timing dengan strategik berdasarkan jadual shuttle bus Gapyeong, kita mampu cover ketiganya sekaligus. ;)

Sebelum tu, biar saya cerita macam mana kami sampai ke Gapyeong Station di mana kami boleh naik Gapyeong shuttle bus dari Seoul 

Actually ada banyak cara nak pergi ke Gapyeong ni, tapi saya nak cerita how we got there our way sahaja. Kalau berminat nak tahu alternatif lain boleh la google sendiri (jimat jalan penceritaan haha). 

Kami pilih untuk menaiki ITX train sebab ianya lebih cepat! Untuk naik ITX train, boleh naik di Cheongyangni Station atau Yongsan Station. 

Since our guesthouse lebih dekat dengan Cheongyangni Station, kami naik subway dari Hyehwa Station, Line 4 dan transfer ke Line 1 di Dongdaemun Station untuk menuju ke Cheongyangni Station. 

Kat mana beli tiket ITX train? Well, tiket boleh dibeli di Cheongyangni Station, either kat kaunter atau mesin tiket. 

Tapi our plan was to visit Gapyeong pada hujung minggu (Ahad), so we foresaw seat akan cepat penuh. Actually tiket masih boleh dibeli kalau seat dah habis, tapi we will end up berdiri untuk tempoh sejam perjalanan ke Gapyeong. Of course rate standing/seat not assigned murah sikit daripada yang standard class/assigned seat.

Jadi being a wise traveller merangkap safety risk engineer yang hanya take calculated risk (ceh haha), saya decided to buy the return tickets online through website KORAIL. 

Oh note that ticket booking through KORAIL website can only be done as early as one month earlier from your departure date. Tiket untuk masa prime macam 8-9 pagi dari Seoul dan 5-6 petang dari Gapyeong memang macam pisang panas. Jadi lagi awal beli, lagi baik. 

So untuk beli tiket ITX train secara online i just have to enter type of train, departure date and time, destination, how many passengers. As we're international tourists, saya juga kena masukkan nombor passport. 

Kemudian saya buat pembayaran using credit card based on total return fare for 2 adults of KW 14,200 = RM 52.30This was based on:
  1. Pergi: Cheongyangni - Gapyeong Station = KW4,000/adult = RM14.70/adult
  2. Balik: Cheongpyeong - Cheongyangni Station = KW3,100/adult = RM11.40/adult
I printed out the booking receipt. Sejurus sampai di Cheongyangni Station, cari kaunter ITX dan tunjuk aje booking receipt and passport untuk redeem the tickets. Saya redeemed return tickets sekaligus. 

Sambil tunggu departure time, kami makan tuna sandwich, hotdog dan coklat yang kami prepared before leaving the guesthouse awal pagi tadi. Lapar seakan pelahap gayanya haha. 


But, first, let us take a wefie outside the Cheongyangni Station
Menunggu di platform before boarding the ITX to Gapyeong

We boarded ITX train bound for Gapyeong at 8.16am. Pergh awal gila kan. Haha. Masa adalah emas gittew. Plus, bila terik sangat nanti tak best nak jalan-jalan. Note that cuaca siang memang terik sampai tahap kena pakai shades, although hawa agak nyaman.

Suasana dalam ITX train ke Gapyeong. Haneen sambung tido hahah.

Oh ya! Seats were comfy and clean too! Siap ada ahjumma tolak food and drink cart untuk dijual macam dalam plane. Dalam train tu boleh nampak warga emas dengan all their gears untuk hiking. Some youngsters even bawak their own bicycle to go cycling di luar bandar Seoul. Saya perasan Koreans ni, tak kira tua atau muda, memang suka kehidupan yang aktif dan sihat. Something untuk dicontohi heheh.

Upon arriving, keluar je dari Gapyeong Station, dah nampak Gapyeong shuttle bus menunggu for passengers. Apa lagi? Hop on! Sempat jugak tarik leaflet that contains the shuttle bus route and schedule from the stand at the bus stop. 


Shuttle bus ke Nami Island masa ni lengang!! Awal pagi kot eh. 

Shuttle bus fee is KW 5,000 = RM 18.40. Tiket boleh dibeli dari bus driver. We can alight at any stop and board the bus again to travel to next destination in the shuttle bus route within a day. Jadi tak boleh buang ok! Simpan elok-elok dalam hati. Eh. 

Btw, we already got Gapyeong shuttle bus tickets worth KW 5,000 that came together with the coupon book received by KTO. So, penjimatan lagi! 

Kalau refer pada jadual shuttle bus Gapyeong, bas akan stop di satu tourist spot setiap sela masa sejam (refer jadual bas di bawah). Jadi pandai-pandai la plan our time dengan bijak dan tunggu di dedicated bus stop at least 10 minit lebih awal untuk ke destinasi yang seterusnya pula. 

Our ascending route: Gapyeong Terminal ->  Nami Island -> Petite France ->  Morning Calm Arboretum
Our descending route: Morning Calm Arboretum -> Cheongpyeong Station
The routes and places covered by Gapyeong Shuttle Bus

Third stop from Gapyeong Terminal is Nami Island, which is our very first stop. Bas tu berhenti tak jauh dari 7E. We had to cross the road then walk in 5 minutes to the counter near the dock parking area to purchase Naminara Republic Visa.

This visa is inclusive of the entrance fee and return ferry fare. As for foreigners like us, there is a discounted fee for the visa, which is only KW8,000 = RM 29.50 after discount. Dan untuk kanak-kanak bawah 3 tahun, masuk adalah percuma. 

Kalau korang jenis yang thrill seeker atau nak elak huge crowd atas feri, boleh la naik zip wire. Duduk dan "terbang" la korang menyeberangi sungai untuk ke Pulau Nami dengan cepat, ala-ala flying fox sikit. Tiket mahal, KW 38,000  = RM140 tapi inclusive of entrance fee to Nami Island la. We just opted for ferry jek. Camane la nak bawak Haneen atas zip wire tu kan? Haha.

Don't forget to take the brochure on Nami Island dekat kaunter tiket. Dalam tu ada map, interesting places to visit and activities to do in Nami Island as well as the pricing for rental of transportation (i.e. bicycle, electric car), lodging etc. Note that stroller pun boleh sewa kalau nak, tapi kami dah bawak siap-siap. Cuma permukaan di Nami Island ni most of it tak rata dan berturap. So please expect it's not stroller friendly. Haih.

So what is so special about Nami Island?  Sebenarnya ia bukanlah pulau seperti namanya. Ia terletak di tengah Sungai Han dan siapa yang pernah tonton drama Korea "Winter Sonata" mesti tahu pulau ini ialah lokasi penggambarannya. 

Perjalanan feri ke Nami Island mengambil masa cuma 10 minit. Kami pilih nak berdiri kat luar instead of duduk dalam enclosed area sebab nak amik angin pagi. 



Ada ahjumma block bendera Malaysia. Tak dapat amik gambar. Tetiba patriotik kan kat negara orang ahaa
On the ferry to Nami Island
Selamat menyeberangi Sungai Han. We're at Nami Island!
Nak wefie jugak kat sini kan haha
Bila nak masuk ni? Dok bergambar kat luar je haha

Overall, Nami Island ni cantik! Memang gila bergambar sikit la haha, tak mampu disangkal. Tapi rasa ralat sikit, kalau datang bulan 11 maybe boleh experience fall foliage sobs.


Say hi Haneen! Check in at Nami Island! 
Oh gosh. I really really love this place! 
Traces of autumn

Kami banyak do sightseeing kat sini, menghayati keindahan Nami Island. Taking pictures, naik train keliling some parts of the island, dan tengok Korean traditional music performance by a band. 
Ni kat taman rama-rama. Tapi kelibat rama-rama pun tak nampak erk
This place is not stroller friendly. Mujur la bawak stroller murah jek haha

Choo choo!! Naik train keliling Nami Island
Family portraiture
My kesayangans
Ada snowmen tapi takde snow ahah
I love this picture of  Haneen!
Lompat bintang!
Ada gaya student Malaysia kat Korea tak kah3
Orang nak amik gambar dia pulak amik gambar kitee ;p

Plan asal nak lunch secara picnic dan solat kat Nami Island, since ada proper surau kat sini, in fact, Halal restaurant pun ada. How thoughtful they are kan? Tapi since we finished touring agak awal, kami buat keputusan untuk balik sebab nak naik shuttle bus pukul 12.15 tengahari menuju ke Petite France pulak.

Sambil tunggu shuttle bus depan 7E, kami sempat beli drinks sebab kehausan yang amat. Pilihan saya sudah tentunya banana milk. Ceh minah ni tak pernah move on dari banana milk haha. When i was in Korea, never a day had passed without me drinking banana milk! Sometimes i had more than one time per day! So much love for it huh?;p

Oh well, let's get back to where i stopped. 


It's a small French culture village where we enjoyed and experienced the various European cultures. Tempat ni jugak merupakan lokasi penggambaran K-Drama "Beethoven Virus", "You who Came from the Stars", "Secret Garden" dan tak lain tak bukan, variety show "Running Man"! 

So, Petite France's entrance fee is KW 8,000 = RM 29.50. Tapi kami ada discount coupon from KTO, so we only paid KW 6,000 = RM 22.10 each. Untung kan? Clap clap.

Ouh jangan lupa jugak amik brochure Petite France di kaunter dan kalau berniat nak solat kat sini, tanya orang kaunter kat mana bangunan yang ada tempat solat. 

They don't have a proper surau, but they allocate that space for anybody to perform prayer. Space tu terletak di tingkat atas where people can simply naik turun sebab takde pintu pun. Macam cathedral seating sikit tapi ada jugak carpet dan sejadah kat satu sudut. Pelik jugak tapi bersyukur jela hahah. 

Masa kat Petite France, Haneen dah pun lena dengan nyenyaknya dalam reclinable stroller sebab dia banyak main kat Nami Island. So most pictures banyak dikuasai saya dan husband je haha. Husband pun dah lembik kaki dah menapak banyak sangat hari ni. 

Ninin the First lena beradu
Chak! Bangun suda ini budak. Muka mamai haha

Tak sempat ajak Haneen bergambar kat sini

Which explains why kami tak explore in detail tempat ni. Just so you know, tempat ni kecik aje sebenarnya. Dalam sejam lebih dah boleh habis explore. Plus, Petite France ni lebih kurang macam Bukit Tinggi, tapi lagi banyak ciri Perancisnya. ;)


My man!
Suka pinggan hiasan tu!
Tunggu husband cari tandas haha

We then found a perfect and private verandah for a lunch picnic. We brought sambal bilis Brahim dan nasi segera Korea. Makanan Ninin lagi banyak! Bubur nasi, prunes, roti butterscotch etc. Best sungguh makan tengahari sambil ditiup angin sepoi-sepoi bahasa, walaupun saya dah mula rindu real food. Give me REAL FOOD!! (flip table). Haha. 

We then managed to catch the shuttle bus at 3.40pm heading to our last destination in Gapyeong -- The Garden of Morning Calm!

Entrance fee of this garden is KW 8,000 = RM 29.50. Tapi again kami ada discount coupon from KTO, so we only paid KW 6,000 = RM 22.10 each. Berbaloi-baloi.

The Garden of Morning Calm has very scenic walkways, beautifully manicured grass, and flower beds connect the garden's 20 different themed sections. I was in awe!


Subhanallah! Cantik kan!

Down the memory lane ecey

Heyp! No flower plucking!

Tak sempat kejar, kena tinggal sebab leka amik gambar haha. So me!

Apa yang bestnya ialah ada continuous instrumental music being played as a background while we were strolling around the garden. Felt like falling in love all over again haha..


Silau kee haha
Suka bunga pink ni!

Nak tinggal kat sini boley?

Seronok jalan-jalan dalam taman ni, not just an ordinary garden. Tambahan lagi angin petang terasa nyaman dan matahari pun dah tak terik. Husband dan anak dua-dua in a good mood haha.. 


Happy nya cik abe

Haip! Haneen, duduk sopan sikit pls. Maafkan kami.
Breathtaking!
Pukul 5.30 petang kami terus bergerak ke arah shuttle bus yang sedia menunggu para penumpang dan dijadualkan bertolak pukul 5.30 petang mengikut descending route. 
Kami got off the bus at Cheongpyeong Station, the 4th stop in the descending route. ITX train yang kami booked akan bertolak dari Cheongpyeong station ke Cheongyangni station pada pukul 6.52 petang. Fyi, there is no need to go back Gapyeong Station untuk naik ITX train menuju ke Cheongyangni station, boleh naik di Cheongpyeong station aje sebab lebih dekat dan tiket lebih murah.  

Tak cukup napas layan Haneen yang baru 'dapat kaki'

Menunggu ITX train nak balik Seoul di Cheongpyeong Station. Masa ni angin petang dah makin sejukkk. Brrr

Kami sampai di Cheongyangni station dalam pukul 7 malam. Memandangkan dapat jemputan makan malam daripada colleague husband yang sedang posting di Seoul, kami terus naik subway ke rumahnya yang terletak di area Itaewon. Sedapnya lahaii masakan kampung yang wife dia masakkan. Kami yang macam orang kebuluran, makan tambah menambah tanpa rasa malu dan segan. Haha. 

That's all for Day 2 in Korea. This is a very lengthyyyyy post kan! Hahaha. I should've separated this post into two. But never mind. I hope this helps. 

Thanks for reading this. Peace be upon you. ;)



6D5N Trip ke Korea Awal Musim Luruh 2015: Part 3 - AREX, Hyehwa, Goldenpond Guesthouse

Salam! Thanks for reading my Korea trip preparation, Part 1 and Part 2! Kalau belum baca, wajib baca! Haha meski takde paksaan dalam Islam. ;p

Frankly speaking, i just don't know where does this writing spirit come from. Since blogging takes my personal time when i finally have it. 

Tapi bila kenang balik moments masa di Korea, terus rasa nak share dengan harapan semua perkongsian ni akan bawak manfaat pada yang membacanya. Allah willing.

So, bersambung dari Part 2, kami touched down di Incheon Airport dalam pukul 3.30 petang waktu Korea. Note that Korea awal sejam dari Malaysia. 

Btw saje nak cakap yang plastik lapik toilet seat kat Incheon Airport akan ditukar automatically bila kita flush, for hygiene purpose. Pergh pergh. Jakun kejap. And so far toilet cangkung saya tak pernah encounter lagi kat Korea. Hey Farah ko bajet Korea ni macam Malaysia ke? Haha.

Selesai semua urusan di airport, kami sepakat naik AREX (Airport Railroad Express) menuju ke Seoul Station. Kalau kat Malaysia kira macam naik KLIA Express to KL Central la. 

Kalau ikut itinerary yang saya susun, my plan was to go to Goldenpond Guesthouse (our accomodation for the whole trip) via airport limousine bus, and stop at Sungkyunkwan University bus stop. I know, mahal sikit daripada naik AREX, tapi lebih murah daripada teksi dan lebih comfortable. Yelah, bayangkan dengan luggage, stroller bagai kan. 

But since dalam coupon book yang saya dapat from KTO (refer entry ni) ada discount coupons for AREX tickets, husband insisted untuk naik AREX. Lagipun dia tak sabar nak try transportation Korea macam mana. Kami bayar KW6,900 = RM25.40 instead of harga asal, KW8,000 = RM29.40. Plus, dapat dua tumbler air free pulak tu. Best kan Korea tourism ni?

Lepas beli tiket dan dapat those free gifts, kami pun naik AREX menuju ke Seoul Station. I think perjalanan ke Seoul from Incheon lebih kurang macam KLIA ke KL. It took around 40 minutes or so. 

Sambil naik AREX tu mata duk tertancap ke luar cermin tingkap je, hayati foreign country la kononnya haha. Mostly pokok dan daun baru nak start tukar warna, well what do we expect pun kan, mid September is early autumn! 

Tapi cuaca agak nyaman, dalam 23 deg C pada waktu siang dan can go as low as 15 deg C at night. I think bawak lightweight jacket pun cukup. No need long john, sarung tangan bagai. 

Sesampainya di Seoul Station, kami solat jamak qasar kat satu corner, guna kompas dan beralaskan foldable mat. Orang Korea tengok pun tak hairan sangat, so rileks sudah haha. Kat Korea ni waktu solat pun awal sejam dari Malaysia. Oh ya, bawak la botol mineral sebab dalam toilet kat Korea takde water hose okay. Takpun bawak la wet tissue dan tukar la panty liner bila rasa nak solat dengan lebih bersih.  

After that my husband nampak tanda T-Money (ala-ala Touch n Go), so kami keluarkan T-Money that we got from KTO and reloaded ikut amount that we budgeted in itinerary untuk mengelakkan kebarangkalian membazir.  

Oh ya, we both didn't subscribe any pocket wifi or buat roaming sebab kat our guesthouse ada wifi kat bilik. And note that kat Korea, free wifi merata! Even dalam subway sekalipun. 

But maps were really handy! We referred to maps all the time, sampai renyuk haha. We also referred to subway maps untuk tengok cara ke Goldenpond Guesthouse. Some people prefer to use the Jihachul app. Tapi as i said, we only referred to manual maps. Psst, jangan lupa ambik Korea tourist and subway maps di airport okay. Kat Seoul Station pun ada. I wish kat KL Central ada macam ni. Sangat membantu!

Plus, saya ada some tourist pocket books that i got from KTO as well. Dalam tu je dah ada maps and tempat menarik wajib untuk dikunjungi. So we didn't see the need to rent a pocket wifi. 

But please, buat research and planning before going to Seoul. You must know tourist spots that you're interested to go, nak naik subway Line mana or warna apa and nak keluar exit nombor berapa. So lain kali bila tengok subway maps, takde la blur, lantas mengelakkan daripada sesat barat, salah Line atau exit haha. 

Untuk ke Goldenpond Guesthouse, kena naik subway Line 4 (line warna biru muda) dan turun di Hyehwa Station, exit 4. 


Area Hyehwa kala malam menjengah

By the time we all sampai tu hari dah lewat petang dan hampir gelap. Angin malam yang sejuk mula buat bulu roma naik haha. Keluar je dari Hyehwa Station, rasa sangat penat sebab kena angkat luggage, stroller and anak naik tangga. Penat lelah okay! 

Subway station in Korea ni tak stroller friendly. Tak semua ada lift, kalau ada pun sangat slow dan cater for warga emas dan kurang upaya. Masa tu geram je kenapa la tak naik bas haha. 

Nak cari Goldenpond Guesthouse agak confusing sebab saya lupa nak check how to get there by walking from Hyehwa Station. Yelah sebab itinerary asal kan nak naik bas! Haha ni semua pasal encik husband yang super spontan tukar my plan last minute.

Last-last nak mintak taxi hantarkan, tapi dia macam tak paham. Well memang la tak paham sebab saya cakap english. Haha foine! Seriously Koreans memang tak apply sangat even basic english ke? Stress di atas language barrier di situ. 

Then we just showed him the address of the guesthouse. Lepas tu uncle tu buat isyarat macam tak nak hantar sebab dekat sangat, sambil pin point arah ke guesthouse tu.

Pusing punya pusing jumpa akhirnya! Dekat je pun dari Hyehwa Station! Haha. Yang kami ni siap seberang jalan bagai. 

Jalan menuju ke Goldenpond Guesthouse (lalu tepi Family Mart ni)

Lobby Goldenpond Guesthouse

We went to the so-called lobby. Then showed the receptionist my booking. Dia kemudian showed us our room yang cuma berada di bangunan sebelah dan di tingkat 1 (as requested dalam booking, sebab malas nak mendaki anak tangga). 

To tell you the truth, we booked a guesthouse sebab nak ada feeling macam rumah. Ada toilet dalam bilik (tak yah kongsi), washing machine (so we can travel light), iron/iron board, microwave, refrigerator, hair dryer, stove (untuk reheat canned food dan buat bubur anak), kettle, hot water, free wifi, even meja makan. Plus, rate per night is much cheaper than hotel.

Sebelum booked Goldenpond Guesthouse, saya terlebih dahulu booked Seoul Station Pencil Hostel. Tapi hari tu one month before Korea trip they emailed me saying baru perasan my booking (hello!!). Dorang even tanya if it's okay kalau dorang bagi bilik yang ada katil twin sharing, takpun tido atas lantai ala-ala Korea, sebab bilik deluxe yang saya nak dah fully booked. Sakit hati jugak la sebab how come they didn't properly track booking from Booking.com?

Sejak dari tu saya pun cancel that booking and booked Goldenpond Guesthouse instead. Dan kali ni saya gave a phone call siap-siap confirming my booking. Haa kau siap call oversea okay haha. 

Tapi bilik yang kami dapat tak macam apa yang kami bayangkan dan tertera macam dalam Booking.com. We booked deluxe room tapi dapat bilik yang ade katil deluxe and 2 double deckers! Seriously auntie? Kami bertiga je kot. Jadi bilik terasa sempit. 


Sepatutnya dalam Booking.com, bilik kami booked tu macam ni! T_T

Tapi kami dapat yang macam ni
Siap dapat dengan 2 double deckers lagik! Baik bawak geng bas sekolah macam ni. (sejurus sampai)
Ada meja makan for two, hair dryer, iron, refrigerator, toaster, microwave
Ada jugak kettle, mesin basuh, iron board dan stove

Lepas tu bilik tu macam tak sempat buat housekeeping je before new guests masuk. Comforter tak kemas, bawah katil double decker ada botol air kosong. Railing towel dalam tandas dah tercabut sebelah. TV tak berapa clear. Plus, everyday dorang memang takkan do housekeeping. Even towel mandi dan mandian kena bawak sendiri. Breakfast is also excluded. And yes, detergent and plug adapter kena bawak jugak.

Rasa malas nak berleter, sebab apart from that, semua ok. Guesthouse ni the only one yang available and paling murah harga dia based on semua specs/facilities yang saya cari, dalam RM1,000 untuk 5 malam. Dah la dekat dengan subway station. Area Hyehwa pun best, banyak kedai dan seafood stalls. Fits for purpose though heheh. Sila bersyukur! Kata budget traveller? Nak tido je pun kan. Haha.

Malam tu lepas makan bekal yang kami bawak dari Malaysia (canned food), kami jalan-jalan area Hyehwa. Area ni nampak ramai students since terletak closely to nearby university. 


Luar cafe ni ade huge Teddy Bear ok! Saya terpancing! Haha

Seronok oii mandi cahaya lampu. I love their night life!
Saje wefie sebab suka lighting chantek!

It is very busy and noisy especially at night and weekend. But don't worry, kebisingannya takkan sampai ke Goldenpond Guesthouse hehe. Seronok tengok gelagat dorang ni. Malah banyak skin care shops jenama Korea yang popular kat area sini jual face mask murah-murah. Buy 10 get 10 free. Memang gila. 

Saya cuma beli 3 shawl berharga KW1,000 each. Bersamaan RM 3.68 sehelai! Murah gila! Patut la ramai berkerumun haha. Rugi je beli sikit kan! 


Nampak tak saya kat belakang tengah berebut shawl? Yang dua orang kesayangan ni pulak wefie yek? ;p
Ninin was well behaved. Maybe dia pun curious kat mana la ni erk

Pose ala-ala honeymoon skekk

Habis pusing-pusing, we both went to Family Mart nearby our guesthouse to buy some drinks (The popular Binggrae Banana Milk!!! Btw, ianya Halal! ) dan nasi segera yang boleh dimakan dengan hanya dipanaskan ke dalam microwave. So basically memang we didn't bring rice from Malaysia. Just makan nasi segera ni je. Macam pulut-pulut sikit, tapi kenyang! Heheh.


Rehat kaki kejap sebab penat berjalan haha (semangat hari pertama katakan)

Thanks for behaving so well sayang! 

Till then! Please look forward for the next entry on Day 2 in Korea! 

Thanks for reading this! ;)


Copyright @ Disclosing Farah Justme | Floral Day theme designed by SimplyWP | Bloggerized by GirlyBlogger